top of page
Yazarın fotoğrafıDr.Nurgül Altuntas

Sindaktili (Yapışık Parmak) Nedir?

Güncelleme tarihi: 14 Eki 2019


SİNDAKTİLİ iki veya daha fazla parmağın çeşitli seviyelerden birbirine yapışık olması durumudur. Anne karnında parmaklar arasında perde gibi ince bir doku varken zamanla bu doku kaybolarak parmaklar arasında boşluklar meydana gelir. İşte gelişimin bu aşamasında ortaya çıkabilecek aksaklıklar parmakların ayrılmamasına ve sindaktiliye yol açar.


 

Sindaktili elin sık görülen anomalilerinden biridir tek başına bulunabileceği gibi başka anomaliler ile birlikte ortaya çıkabilir. Sindaktili %10-40 ailesel olabilir. Tek elde ortaya çıkabileceği gibi iki elde birden de görülebilir. En çok orta parmakla yüzük parmağı arasında karşımıza çıkar.

Sindaktili sadece deri yapışıklığı olan basit sindaktili şeklinde görülebileceği gibi deri ve kemik yapışıklığı olan kompleks şekilde de oluşabilir.Parmağın tamamı boyunca yapışıklık olabilir (komplet) veya parmağın bir kısmına kadar yapışıklık olabilir. (incomplet)

Sindaktili hem işlevsel hem görsel açıdan bozukluk ortaya çıkarır. Diğer parmakların fonksiyonu etkilenebilir. Tedavi genel olarak cerrahidir. Ameliyatın 1.yaşından sonra uygulanması tercih edilir.


Sindaktili onarımlarında parmak arasına yapılan zigzag kesiler ile parmaklar ayrılır , bu kesilerden elde edilen dokular ayrılan parmakların üzerindeki bölgelere adapte edilir. Deri eksiği kalması muhtemeldir. Böyle durumlarda avuç içinden kolun distal bölümünden deri yaması alınarak doku efektleri onarılır.

Sindaktili onarımları sonrası ortalama 1 hafta 10 gün içinde iyileşme sağlanır. Ancak tam olarak iyileşme birkaç ay devam eder. Bu sırada gerekirse fizik tedavi uygulanabilir.

Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ

Plastik Cerrahi Uzmanı

an rahatsız edici bir durum ortaya çıkarır. Yarısı

412 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page