top of page
Yazarın fotoğrafıDr.Nurgül Altuntas

Tendon Onarımları

Tendon nedir? Elde hangi tendonlar bulunur? Tendon yaralanmalarında ne yapılır? Elde tendon kesisi önemli mi?

Tendon nedir?

Kasların kemiğe yapıştığı yerlerde farklılaşarak aldıkları şekle tendon adı verilir. Tendon kısımlarında kas fibrilleri değil de farklı bir tip kollagenin yoğunlaşmış hali bulunur diyebiliriz. Tendonlar kas hareketine bağlı olarak kemiklerin hareketini sağlayan kuvveti kemiğe aktaran güçlü ama kasılıp gevşeyecek kadar da esnek yapılardır.



KOCAELİ EL CERRAHİSİ
FLEKSÖR TENDON KESİLERİ

 

Tendonlar nerelerde bulunur?

İnce haketleri yaptığımız elde , vücudun yükünü taşıyan ayak ve çevresinde tendonlar daha yoğun olarak bulunur. Ekstremiteler travmaya daha açık olduğu için bu bölgedeki tendonlar yaralanmaya daha açıktır, yine özellikle karmaşık olan el fonksiyonları tendon onarımlarında ciddi olarak etkilenir.

El tendonları nerede bulunur?


KOCAELİ EL CERRAHİSİ
EKSTANSÖR TENDON KESİLERİ


Elin ve el bileğinin hareketini sağlayan tendonlar el bileğinin ortalama 3-4 cm gerisinden başlayarak el bileğinde hem korunmalarını hem de makara şeklinde hareketlerini sağlayan tünellerden geçerek elin iç ve dış yüzünden deri altında özel kılıflar içinde ilerleyerek parmaklara ulaşır. Avuç içinde ve el sırtında tendonlar elin sinir ve damarları ile yakın ilişki içindedir. Ayrıca avuç içi seviyesinde tendonlara yapışarak başlayan ve parmak yanlarına uzanan kaslar ince motor hareketlerimizi sağlar. Bu şekilde pek çok farklı yapının bir arada uyum içinde çalışması ile karmaşık el hareketlerini yapmamız mümkün olmaktadır.


Avuç içindeki tendonlar parmakları bükülmesi, yakalama, kavrama,sıkma fonksiyonlarını sağlarken elin dış yüzeyinden seyreden tendonlar ise bunun tam tersi hareket sağlarlar.

Tendon kesileri nasıl oluşur?

Tendon kesileri kesici alet veya kent yaralanmalarla oluşabilir. Ülkemizde daha çok iş kazaları, ev kazaları şeklinde tendon kesileri ortaya çıkmaktadır. Bazen trafik kazası gibi büyük bir travmada da tendon yaralanmaları görülebilir.

Tendon yapıları el sinir ve damarları ile yakın yerleşimli olduğu için sinir veya damar kesisi, travmanın şiddetine göre kemik kırığı, doku kaybı da tendon yaralanmaları ile birlikte görülebilir. Böyle durumlarda en öncelikli olarak değerlendirilen el beslenmesini sağlayan damarların dolaşımı devam ettirip ettirmediğidir.

Tendon kesilerinde ne yapılır?

Öncelikle el genel olarak fonksiyon açısından değerlendirilir. Yaralanmalarının yerine ve muayenedeki bulgulara göre hangi tendonun yaralandığı , sinir kesisi olup olmadığı, dolaşımın yeterli olup olmadığı kontrol edilir. Daha sonra el cerrahisinde tarif edilen yöntemlerle tendon onarımları uygulanır. Tendon onarımları Plastik,Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi hekimleri tarafından uygulanır. Onların bulunmadığı durumlarda bu konuda deneyimli Ortopedi hekimleri de bu uygulamaları yapabilir.

İlgili Diğer yazı için tıklayınız;

https://www.nurgulaltuntas.com/single-post/2019/02/28/Rekonstruktif-Cerrahi-Nedir

2.073 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page