(Doğuştan Kıllı Nevüs)
Konjenital melanositik nevüs nedir?
Doğuştan kıllı nevüs olarak da adlandırılan konjenital melanositik nevüs doğumdan itibaren vücudun herhangi bir bölgesinde değişken boyutlarda ortaya çıkan yüzeysel bir ben çeşididir.
Doğuştan kıllı nevüsler adından da anlaşılacağı üzere doğum anında tesbit edilebilir, melanin pigmentinin koyu rengi yüzeyden kendini gösterir. :Nadiren bazı tiplerinde pigmentasyon belirgin olmaz ve doğumdan bir iki yıl sonra koyulaşma olabilir.
Küçük boyuttaki konjenital melanositik nevüsler 20.000 doğumdan bir görülürken, dev boyutlarda olan yaklaşık 20 cm in üzerindekiler 500 000 doğumda bir görülür. Otozomal dominant olarak ailesel geçiş görülebilir. Kadın erkek arasında fark yoktur.
Konjenital melanositik nevüs nasıl tedavi edilir?
Öncelikle lezyonun tanımlaması yapılır. Lezyonlar küçük(<1.5 cm) , orta(1.5-19.5 cm) , dev (>20 cm) olarak sınıflandırılır. Tedavi lezyonun büyüklüğü, yeri ve kötü huylu deri kanserine dönüşme potansiyeline göre planlanır. Dev konjenital melanositik nevüs tedavisi 6 aylıktan itibaren uygulanmaya başlanır.
Cerrahide amaç aşamalı eksizyonlar ve oluşan doku kayıpları deri grefti veya deri flepleri,serbest flepler ile onarmaktır. Dermabrazyon, kimyasal peeling, lazer tedavisi uygulanması önerilse de bu tedaviler tam olarak sorunu çözmez.Eksizyon sonrası onarımlarda çoğaltılmış epidermal otogreftler yararlı olabilir. Çok küçük lezyonlar cerrahi yapılmadan izlenebilir eğer görünümünde çapında ve sınırlarında değişiklik olursa alınabilir.
Konjenital melanısitik nevüs kansere dönüşür mü ?
Dev konjenital melanositik nevüslerde ortalama %12 oranında cilt kanserine dönüşüm gözlenir. Küçük konjenital melanositik nevüslerde bu oran %0.8-4 civarındadır. Bu nedenle özellikle dev melanositik nevüslerin tedavisinin erken yaşlarda yapılması önerilir.
Comentários