top of page
Yazarın fotoğrafıDr.Nurgül Altuntas

Dupuytren Kontraktürü Nedir?

Güncelleme tarihi: 15 Eki 2019


Avuç içinde derinin altında yer alan fasya adı verdiğimiz tabakanın hastalığıdır. Bu tabaka daha alt bölümdeki tendon ,sinir, damar gibi önemli yapıları korumakla görevlidir. Avuç içinden itibaren bu tabaka kalınlaşarak parmaklara kadar uzanan sıkı bir bant haline gelebilir. Tendon , sinir ve damar yapıları normal olmasına rağmen parmak hareketlerinde kısıtlılık başlar, zamanla avuç içine doğru gerilerek çekilen parmak bükülü kalır, sinir yapılarının etkilenmesiyle uyuşukluk oluşabilir.


 

Nedeni tam olarak bilinmemektedir. Erkeklerde ve Kuzey Avrupa ırklarında sık görülmektedir. Şeker hastalığı , elini zorlandığı işlerde çalışmanın riski artırdığı söylense de bu konuda kesin veriler bulunmamaktadır. Fasya içindeki bazı biyokimsal değişiklikler sorumlu tutulmaktadır. En sık küçük ve orta parmağı tutar ancak her parmakta veya birden fazla parmakta birden görülebilir.

Avuç içinde sert nodül, parmağa doğru uzanan kalın kordonlar hastalığın ilk bulgularıdır. Zamanla parmak avuç içine doğru bükülmeye başlar; kişi elini masa gibi zeminlere tam düz olarak koyamaz, elini cebine sokarken sorun yaşar. Giderek ağırlaşan durumlarda sinirlerin etkilenmesine bağlı olarak ağrı, uyuşukluk görülebilir.

Nodül seviyesindeki olgular fizik tedavi egzersizleri ile takip edilebilir. İlerleme durumunda tedavi edilmesi gerekir. Tedavisinde kollejenaz enjeksiyonu, iğneli aponörotomi, açık cerrahi uygulanabilir. Kapalı yöntemler erken aşamalarda tercih edilebilir. Açık cerrahide büzüşen dokular çıkartılarak tendon, sinir damar yapıları serbestleştirilebilir. Çok ileri olgularda deri yaması uygulamasına ihtiyaç duyulabilir.

Dupuytren kontraktürü onarımı sonrasında hissizlik, yara iyileşme bozukluğu, refleks distrofi gibi istenmeyen durumlar görülebilir.

Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı

413 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page