Deri yaması (deri grefti) nedir? Deri yaması nasıl uygulanır? Deri yaması uygulamasında iyileşme nasıl olmaktadır? Deri yaması hangi durumlarda kullanılır.
Deri yaması, deri nakli, deri grefti nedir?
Dikiş ile kapatılamayan yaraların tedavisinde kullanılan derinin bir kısmını veya tamamını içeren deri nakline deri grefti uygulaması denir. Alınan doku parçası tamamen ayrılarak başka bir yere taşınarak yara onarımında kullanılır.
Deri grefti çeşitleri nelerdir?
Deri greftleri içerdikleri deri kalınlığına göre kısmi kalınlıkta veya tam kat deri grefti olarak sınıflandırılır. Derinin dermiş tabakasının bir kısmını içeriyorsa kısmi , dermiş tabakasının tamamını içeriyorsa tam kalınlıkta deri grefti olarak sınıflandırılır. Tam kalınlıkta deri greftleri daha fazla deri eki içerdiği için uygulandıkları sahada his duyusu oluşumu, terleme, kıl çıkması gibi özellikler aktarılabilir. Kısmi kalınlıktaki deri greftlerinde ise bu özelliklerin alıcı sahaya aktarılması kısıtlıdır.
Deri grefti, Deri yaması hangi durumlarda kullanılır?
Travmaya bağlı açık yaralar, kanser sonrası onarımlar, yanına bağlı cilt kayıpları deri greftlerinin en çok kullanıldığı alanlardır. Direkt dikişle kapatılamayan yaralarda , derinin tam kat kayıplarında tercih edilirler.
Deri grefti nerelerden alınır?
Kısmi kalınlıkta deri grefti vücudun heryerinden alınabilir, alınan bölge kendiliğinden 7-10 gün içinde iyileşir. Her ne kadar deri olan heryerden alınabilse de daha çok iç çamaşırı içinde kalan bölgelerden, saçlı deriden,karından ,bacak arka kısımlarından mümkün oldukça izinin gizli kalabileceği alanlar tercih edilir. Greft alınan bölge ilk başlarda kızarıklık bırakarak iyileşir zaman içinde bu bölge cilt rengini alır ama tam olarak normal cilt gibi görünmeyebilir.
Tam kalınlıkta deri greftlerinin alındığı bölgeler ise kendiliğinden iyileşmez mutlaka dikişle kapatılması gerekir bu nedenle dikişle rahatlıkla kapatılacak kıvrımlar veya izin gizlenebileceği alanlar tercih edilir. Dikişle kapatılacağı için genel olarak tam kalınlıkta deri greftleri küçük boyutlarda alınır.
Tam kalınlıkta greftler baş boyun bölgesinde daha sık kullanılır. Renk uyumu, kalınlık, vaskülarite açısında yüz için boyun ve üzeri bölgeler baş boyundaki doku eksikliklerinin onarımında kullanılır. Üst göz kapağı, kulak arkası, boyun yan bölgesi en çok tercih edilen alanlardır. Vücutta kıvrımlı eklem bölgeleri kası, el bileği tercih edilebilir. Ayrıca meme başının renkli kısmı ve genital iç dudak uygun durumlarda greft elde etmek için kullanılabilir.
Deri greftlerinde iyileşme nasıl olur?
Deri greftleri alıcı sahaya dikişlerle adapte edilir ve özel bir pansuman yapılır.Genel olarak 3-5 gün sonra pansuman açılır ve düzenli pansumanlara devam edilir. Kişi de yara iyileşmesini geciktirecek şeker hastalığı, ilaç kullanımları,enfeksiyon gibi sorunlar yoksa greft 7-10 gün içinde alıcı sahaya tam olarak tutunur. Daha sonra başlayan yeni damarlanma ile beslenir ve alıcı sahanın derisi gibi hareket etmeye başlar.
Merhaba..
Eşim küçükken kaza gecirmisti.bununsonucun da ayak bileğinin tümüne deri yaması yapilmisti.1 ay önce bileğine demir parçası düştü ve yara kapanmıyor.antibiyotikler merhamet sürüyor fakat bi ise yaramadı.benim sorum acaba deri yaması olduğu için mi kapanmıyor eğer öyleyse tekrardan yama yapılması gerekiyor mu? Teşekkürler