top of page
Yazarın fotoğrafıDr.Nurgül Altuntas

Çocuklarda yüz kesileri

Güncelleme tarihi: 19 Oca 2022

Çocukların hareketli olduğu ve vücut kontrollerinin zayıf olduğu için küçük yaşlarda kazalara maruz kalma riski yüksektir. Motor hareketlerinin kontrolü ve dengeyi yeterince sağlayamayan çocuklarda en sık görülen yaralanmalar düşme sonrası sert zemine veya sert isimlere çarpma şeklindedir.



çocuk yüz kesisi
çocuk yüz kesisi

Çocukta yüz yaralanmasında ilk müdahale


Çocuklarda genel alın, kaş, burun, dudak başta olmak üzere tüm yüzde yaralanmalar ortaya çıkabilir. Travmanın şiddetine göre ek bir zedelenme olup olmadığı öncelikle kontrol edilmelidir. Beyin travması, karın veya göğüs travması varsa öncelikle bu hayatta yaralanmalara bağlı durumlar kontrol altına alınmalı sonrasında yüz kesileri ile ilgili müdahale yapılmalıdır.


Yüz kesilerinde bölgede yabancı isim varsa, kirli bir yaralanma gerçekleşti ise öncelik tüm yabancı materyalleri uzaklaştıracak şekilde yara yeri temiz tıbbi solusyonlarla temizlenir. Yaranın temiz olduğundan emin olduktan sonra onarım uygulanır. Yüz bölgesinde özellikle dudak, kaş, burun, göz kapağı gibi bölgelerde oluşan yaralanmalar bu özellikli bölgelerin yapısını bozmayacak şekilde uygun yöntemle onarılmalıdır.


Çocuklarda yüz kesileri onarımı


Yüz kesilerinde kesinin bulunduğu bölgeye göre, kesinin derinliğine göre ,yaralanma şekline göre onarım uygulanır. Yara kapamadaki genel kurallar dikkate alınarak, uygun dikiş materyali ile, anatomik bütünlük yeniden sağlanacak şekilde onarım uygulanır. Yaralanma sonrası onarımlarda cilt altı bütünlüğü sağlandıktan sonra tek tek dikişlerle onarmak en sık uygulanan yöntemdir, uygun kesilerde cilt içinden devamlı dikişlerle de onarım uygulanabilir.


Son yıllarda derin olmayan kesilerde strip veya doku yapıştırıcı ile onarımlarda uygun vakalarda tercih edilmektedir. Ancak çene bölgesi gibi hareketli yerlerde veya burun kenarı, dudak gibi özellikli bölgelerde ideal olan dikişle onarmaktır.


Çocuklarda yüz kesileri sonrası iz


Çocuklarında yaralanma oluşan ailelelerin en büyük kaygısı iz kalıp kalmayacağı ile ilgilidir. Yüz çizgilerine uygun ortaya çıkan kesileride , göz kapağı ve dudak gibi iyileşmesi kolay olan alanlarda daha az iz kalabilmektedir. Ancak ne kadar iz kalacağı yaralanmanın şekline, dokuların zedelenme derecesine, yaralanma bölgesine ve kişinin yara iyileşmesi ile ilgili genetik özelliklerine göre değişir.



Onarım sonrası güneş koruyucu krem ve kollajen yapımı üzerinden etki eden kremler kullanmak faydalı olabilir. İz ile ilgili plastik cerrahi ile iletişim içinde olup yaranın durumuna göre verilen tedavilere uyulması önerilir.




1.917 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page