Konstriktif Band Sendromu nedir? Amniotik band sendromu nedir? Amniotik band nasıl oluşur? Amniotik band sendromu riskli midir?
Konstriktif Band Sendromu nedir?
Anne karnında oluşan travma, bebeği çevreleyen ve koruyan amniyotik zarın yırtılmasına yol açar ve bu da daha sonra iplere dönüşür.. Bu çevreleyen teller, kafa veya uzuv üzerinde dışsal basıya neden olur, bu da bant oluşumuna, vasküler oklüzyona ve sonunda amputasyonlara yol açar.
Amniotk bandların çoğunluğu deri ve deri altı dokusunu sıkıştırır ama daha derin yerleşebilecekleri uzvun damar ve sinirlerini baskı altında bırakabilecekleri unutulmamalıdır. Genelde amniotik band sendromunun deri ve deri altı dokudaki etkilenmeleri genel olarak konstriktif band sendromu olarak anılır.
Konstriktif Band Sendromu Sıklığı
Konstrik band sendromu 10.000 canlı doğumda 1.15 çocukta görülebilir. Erkek kadın farkı yoktur, her iki cinste de eşit seviyede görülebilir. Her bireyde net bir aile öyküsü saptanamadığı için genetik etkenler risk faktörü olarak görülmez.
Konstriktif Band Sendromu Bulgular
Konstriktif band sendromunda en çok el,ayak parmak tutulumu görülür. %90 kişide eller etkilenmiştir. En çok orta ,yüzük ve işaret parmakları etkilenir. Konstruktif band sendromunda parmaklar, el, ayak belli bir notadan ince bir turnikeyle sıkılmış gibidir. Eğer anne karnından uzvun dolaşımı etkilenirse band seviyesinden itibaren parmak ,el veya ayak yokluğu ortaya çıkar. Bazen ince band turnike şeklinde görülür distalinde lenfödem meydana gelir.
Hafif bant basıncı, sadece metakarpophalangeal (MCP) eklemlere distal olan falanks tabanındaki girintilere neden olur. Aşamalı daralma, çentiklenme maserasyonunun ve ardından skar dokusu oluşumuyla iyileşmenin sonucudur. Banttan gelen kompresyon şiddetli ise, lenfatik ve vasküler uzlaşma olabilir ve çocuk doğumda acil cerrahi olarak serbest bırakılmasını gerektirebilecek şişmiş, numaralandırılmış bir rakam veya uzuv ile ortaya çıkar.
Konstrikttif band sendromu sınıflaması
Tip I - Basit halka daralması
Tip II - Lenfödemli veya lenfödemsiz distal kemik kısımlarının füzyonu eşliğinde halka daralması
Tip III - Yumuşak doku parçalarının füzyonu eşliğinde halka kısıtlamaları
Tip IV - İntrauterin amputasyonlar
Konstriktif Band Sendromu Tedavisi
Özellikle el ve ayakta gelişim aşamasında ilerleyici daralma ve ödem meydana geliyorsa band genel olarak z plasti gibi yöntemlerle açılır ve distalde dolaşımının ve lenf akımının devam etmesi sağlanır. Eğer lenf ödem varsa sınırlı liposuction uygun vakalarda yapılabilir.