top of page

Burun Anatomisi

Yazarın fotoğrafı: Dr.Nurgül Altuntas Dr.Nurgül Altuntas

Güncelleme tarihi: 14 Eki 2019


Burun Ameliyatları giderek günümüzde artıyor. Hastalar görsel şikayetlerle veye nefes alma problemleri ile başvuruyor,bazen de önceden geçirilen müdahale sonrasında oluşan sorunları gidermek için danışıyorlar. Her ne şekilde başvurmuş olursa olsun kişiler burun yapısını tam olarak bilmediklerinden sorunlarını da yeterince ifade edemiyorlar veya internet üzerinden kulaktan dolma popüler terimlerle yaşadıkları kafa karışıklığı ile sorunlarını yanlış ifade edebiliyorlar. O nedenle görüşmelerimizde öncelikle burun yapısı hakkında bilgilendirme yapmaya çalışıyoruz.


burnun iç yapısı
burun anatomisi

 

Burun iskeleti kabaca dış kısımda burun kemiği(nazal kemik) , üstte ve altta ona bağlı kıkırdaklar (üst lateral ve alt lateral kıkırdaklar) , iç kısımda ise kemik ve kıkırdaktan oluşan burun boşluğunu ikiye bölen ve burun sırtındaki yapılarla birleşen septum adlı yapı tarafından oluşturulur. Burun sırtında kemik ve kıkırdak yapılar nazik bir şekilde birbirleri ile devamlılık gösterirler, bu alan normalden çıkıntılı olduğunda kemer görüntüsüne neden olur. Burun kemiği alın,yanak ve göz çevresi kemikleri ile ilişki içindedir.


burun anatomisi
burun etleri -konkalar

Burun boşluğu septum tarafından ikiye ayrılır, septum ön kısımda kıkırdaktan arka kısımda ise kemiklerden oluşur. Her iki burun boşluğunun dış duvarında havanın temizlenmesi ,ısıtılması ve neminin ayarlanması ile görevli üç adet kemikçik ve bunları saran nemli mukoza yapısı vardır. Bunlara konka adı verilir , halk arasında "burnumda et var" denildiğinde bu konkal yapıların kemik ve/veya mukozalarındaki büyüme olduğu anlaşılır. Konkal yapılar sağlıklı nefes alıp vermede önemli işleve sahiptir. Ayrıca sinüs boşlukları konkaların çevresine açılarak salgılarını boşaltır. Konkalardaki büyüme veya eğriliğe bağlı farklı yerleşimler sinüslerin kapanarak sık sık enfeksiyon oluşmasına neden olabilir.


Septumun arka kısmını oluşturan kemik yapılarda oluşan bir çıkıntı bazen burun boşluğunu tamamen kapatacak kadar büyümüş olabilir. Yine halk arasında "burnumda kemik var" deyimi bu durumu belirtmek için kullanılmaktadır. Burun içinde septumdan kaynaklanan eğrilikler konkal yapıların fonksiyonunu bozarak boyutlarının artmasına, hava yolunun tıkanmasına , burnun dış yapısını bozarak kemik ve kıkırdak yapılarda eğriliklere yol açabilir.


burun kemeri
burun kemeri

Burnun dış yapısındaki önemli noktalar ise burnun başlangıç noktası (radix), burun köprüsü, burun ucudur. Başlangıç noktasının derinliği, burun köprüsünün yüksekliği estetik açıdan dikkate edilen noktalardır. Burun ameliyatı uygulanan kişilerin çoğunda burun köprüsünde yükselmeye bağlı "kemer" görüntüsü vardır ve kişiler için özellikle yan profilden çok rahatsız edicidir.

Burun ucu estetik açıdan en çok dikkat çeken noktadır, alt lateral kıkırdaklar tarafından oluşturulur. Alt lateral kıkırdakların uzunluğu, yerleşim açısı, genişliği, konkav veya konkav yerleşimi, septum eğriliğine bağlı asimetrik büyüklükleri burun ucunun yapısını etkileyen faktörlerdir. Uzun ve büyük alar kıkırdaklar burun ucununun büyük, sarkık görünmesine neden olabilirler. Burun ucu kıkırdaklarının ortada birleşen kısımları septumun en uçtaki kısmı ile birleşerek alttan bakıldığından iki burun deliğini ayıran columella isimli yapıyı oluşturur. Columella uzun ve kısa olabilir buna göre burun aşırı çıkıntılı veya basık görülebilir.

Burundaki bu yapıları birbiri ile çeşitli açılar ve oranlar ile uyumlu şekilde yerleşmesi hem estetik açıdan hem de hava yolu açısından kişinin rahatlıkla hayatına devam etmesini sağlar. Ne yazık ki kimsede mükemmel bir konumlanma yoktur, her bireyin burnunda hava yolunu rahatsız etmeyecek derecede tıkayan veya görsel olarak farkedilemeyecek kadar küçük olan sorunlar mevcuttur. Bu nedenle burun ameliyatları sonrasında bu kadar farklı yapının sorunsuz bir arada mükemmel yerleşmesi beklenmemelidir.

4.724 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page