DOLGU UYGULAMALARI
Dolgu Maddesi Nedir?
Dolgu maddeleri kimyasal olarak veya bakterilerden elde edien vücudumuzdaki yapısal maddelerin yerine konabilecek şekilde üretilen maddelerdir. Genel olarak cilt altı dokunun temel yapıtaşlarından biri olan hayluronik asit içerirler. Hyaluronik asit kemik,kıkırdak, deri altı başta olmak üzere tümvücutta bulunan destek sağlayan bir maddedir.
Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ'a Sorun
Dolgu Maddeleri Ne İşe Yarar?
Dolgu Maddeleri çöküklüklerin toparlanmasında, yanak ve dudak gibi hacim kaybı yaşanan bölgelerin restorasyonunda, kırışıklık tedavisinde, göz altı bölgesindeki deformasyonların düzeltilmesinde kullanılmaktadır.
Dolgu Maddesi Çeşitleri Nelerdir?
Dolgu maddeleri içerdikleri maddeye elde ediliş biçimine göre oldukça farklılık göstermektedir. Geçici veya kalıcı olan çeşitleri mevcuttur. Kalıcı dolgu maddeleri yan etkilerinin fazla olması nedeniyle nadiren kullanılmaktadır. Ülkemizde satışına izin verilen onlarca dolgu maddesi mevcuttur ancak önemli olan FDA gibi kuruluşlar tarafından biyouygunluğu test edilmiş güvenilir dolguları kullanmaktır.
Dolgu Maddesinin Güvenilir Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Dolgu maddeleri genel olarak 1 ya da 2 cc lik enjektörlerde tek kullanımlık olarak üretilmektedir. Paket kişiye özel olarak açılır ve içinde kişiye özel kullanılan bir iki enjektör ve seri numarası kullanım klavuzu gibi belgeler bulunur. Doktorunuzdan uygulanan maddenin adını mutlaka öğreniniz. Kutu içinden çıkan belgeleri talep edebilirsiniz.
Dolgu Maddesi Enjeksiyonlarında Nelere Dikkat Edilmelidir?
-
Kullanılan Dolgu maddesinin güvenilir bir marka olmasına dikkat edin
-
Kullanılan ürünün size özel açıldığından emin olun
-
Dolgu Maddelerinin riskleri ile ilgili yeterince bilgiye sahip olun
-
Uygulayan kişinin bu işlemi yapmaya yetkisi var mı sorgulayın (Plastik Cerrah veya Dermatolog mu?)
-
Uygulama sonrası dikkat etmeniz gereken durumları ayrıntılı öğrenin
-
Mutlaka kontrole gidin
Dolgu Maddeleri Nasıl Uygulanır?
Dolgu Uygulamaları muayenehane şartlarında 15-20 dk lık işlemler olarak uygulanabilir. Dolgu uygulanan bölgeye göre değişmekle birlikte enjeksiyona bağlı hafif kızarıklık ya da morluk olabilir.
Genellikle kişinin iş ve sosyal hayatında etkilenme olmaz.
Dolgu MaddelerininKalıcılığı Ne Kadardır?
Dolgu Maddeleri yapılan bölgeye , kullanılan ürüne göre değişmekle birlikte 18 - 24 ay arasında kalıcılığa sahiptir. Ancak sigara içimi gibi durumlarda bu süre kısabilir.
En sık Uygulanan Alanlar Hangileridir?
Göz Altı Dolgusu
Göz çevresi yüzdeki yaşlanmanın en hızlı ve belirgin şekilde ortaya çıktığı alandır. Özellik göz yaşı oluğu deformitesi diye adlandırılan burun ve yanak arasındaki bölgede ortaya çıkan sarkma ve doku azalması yorgun bir ifadeye göz altı torbalarının belirgin hale gelmesine neden olur. Göz altı dolgusu bu bölgenin restorasyonu için kullanılır. Daha doğal bir görünüm elde etmek için göz altı dolgusu bazı hastalarda yanak dolgusu ile kombine olarak uygulanır. Bu bölgede derinin ince olması ve damarların yoğun olması dolgu enjeksiyonlarında yan etki oluşma riskini artırabilir ancak uygun şekilde yetki ve deneyimi olan kişiler tarafından yapılan uygulamalarda bu risk çok düşüktür.
Yanak Dolgusu
Yaşla birlikte veya yapısal olarak yanak bölgesinde doku eksikliği görünüm bozukluklarına yüzde sarkık bir görünüme yol açabilir. Dolgu Maddleri elmacık kemiği üzerine enjekte edilerek daha orantılı yüz hatları sağlanırken, estetik bir yüzün en önemli bileşenlerinden olan elmacık kemik belirginliği oluşturulmuş olur.
Dudak Dolgusu
Dudaklardaki yapısal incelik veya asimetriler dolgu maddeleri ile giderilebilr. Kişinin mevcut dudak yapısı göz önünde bulundurularak dudak dolgusu uygulanır. Dudak dolgusunda doğal sınırlar içinde kalmak önemlidir. Yapay görünüm genel olarak hastaları rahatsız etmektedir. Dolgu maddeleri dudağın hareketli yapısı nedeniyle bu bölgede daha az kalıcıdır.
Kaş Arası Dolgu Uygulaması
Kaş arasındaki derin kırışıklıklar Nörotoksin enjeksiyonları ile belirgin düzelirken bazen tamamen yok olmayabilir. Bu kişilerde derin kırışıklıkların giderilmesinde dolgu maddelerinden yararlanılır. Bu bölgede Nörotoksin enjeksiyonları ile birlikte dolgu uygulanması dolgunun kalıcılığını artırır.
Ağız Çevresi Dolgu Uygulamaları
Ağıç çevresindeki çizgilerin düzeltilmesinde de dolgu maddelerinden yararlanılır. Ancak günümğzde sadece nazolabila bölge dediğimiz yanak ağız geçiş bölgesine dolgu yapılması popülerliğini yitirmektedir. Bu bölgede defotmite yanaktaki sarkmanın bir sonucudur. O nedenle öncelikle yanak bölgesi restore edilir daha sonras gerekirse ağız çevresine dolgu uygulaması yapılır.
Çene Dolgusu
Çene bölgesi yüz hatlarına göre geride bulunan veya çenede asimetri olan kişilere çenenin çıkıntılı bölgesine veya asimetriyi düzeltecek şekilde eksik olan bölgeye dolgu uygulaması yapılabilir.
VÜCUT ESTETİĞİ
AMELİYATSIZ ESTETİK