top of page

DERİ TÜMÖRLERİ 

 

 

Deri tümörü nedir?

 

Vücudun herhangi bir yerinde doğuştan varolan veya sonradan oluşan, deri renginde veya farklı renklerde, deri ile aynı seviye veya deriden kabarık ya da cilt altına yerleşmiş bütün lezyonlar deri tümörü olarak adlandırılır. En sık halk arasında 'ben' olarak adlandırılan deri tümörleri görülür. Benler genel olarak iyi huyludur ancak cilt kanseri ile ilişkili benler de olabilir. 

Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ'a Sorun

Teşekkürler! Mesaj gönderildi.

NEVÜS (BEN)

 

Halk arasında “ben” olarak adlandırılan kitleler vücudun heryerinde ortaya çıkabilen veya doğuştan varolan deriden kabarık veya derinin içinde deri ile aynı renkte veya farklı renkte olan milimetrik kitlelerdir.

 

Benler bulundukları deri tabakasına , rengine veya içerdikleri hücrelere göre isimlendirilebilir; epidermal nevğs, melanısitik nevüs, blue nevüs, ota nevüs gibi. Benler genellikle iyi huylu oluşumlardır. Nadiren ileri yaşlarda kötüye dönüşüm gösterebilirler. Genel olarak benin boyutunda artış, renginde değişme, sınırlarında düzensizlik oluşması, üzerinde kanama ülserasyon ortaya çıkması gibi kötüye dönüşüm bulguları görülen benlerin alınması önerilir. 

 

Sorunsuz benler ise görsel olarak hastayı rahatsız ediyorsa, sakal bölgesi, kemer, sutyen bölgesi, saçlı deri gibi sürekli travmaya maruz kalan bir yerde ise alınması önerilir. 

Benler koterler yakılabilir, dondurulabilir, lazerler alınabilir, cerrahi olarak çıkarılabilir. Hangi yöntemin kullanılacağına benin vasfına, bulunduğu yere , boyutuna göre karar verilir. Cerrahi olarak alınması kısa bir işlemdir. Ben alındıktan sonra doku bütünlüğüuygun dikişlerle sağlanarak geride belirsiz bir iz bırakılması hedeflenerek uygun bir onarım gerçekleştirilir. Ben alınması sonrasında kişi iş ve soyal hayatına hemen dönüş yapabilir, ayaktan kısa süreli uygulanan bu işlemlerde iyileşme kısa sürelidir.

 

BAZAL HÜCRELİ KANSER

Derinin tabandaki hücrelerinden köken alan, yayılım ve büyüme potansiyeli yavaş olan bir deri tümörüdür. Genel olarak 40 yaşın üzerinde ortaya çıkar, bayanlarda ve açık tenlillerde daha çok görülür. Özellikle güneşe maruz kalan yüz bölgesinde ve en sıklıkla da  burunda ortaya çıkar. Deriden kabarık kabuklu bir yara gibi olabilir ve ülsere kanamalı bir kitle şeklinde ortaya çıkabilir. Yıllar içinde yavaşça büyüyerek etrafındaki dokuları etkilemeye başlar. Cerrahi olarak çıkarılması ile tamamen tedavi edilebilir. Tümörün çevresindeki yaklaşık 1 cm lik sağlam alan da nüksü engellemek için ameliyatta alınır. Yüz bölgesinde çıkarılan tümörler çevre dokulardan hazırlanan doku flepleri ile veya deri yaması olarak adlandırılan greftlerle onarılabilir. Kanser olarak sınıflandırılırsa da bazal hücreli kanser nispeten selim bir oluşum olarak seyreder.

 

YASSI HÜCRELİ KANSER 

 

Özellikle yüz bölgesinde dudak çevresinde ortaya çıkan bir deri kanseri türüdür. Sigara ortaya çıkışını tetikler. Yassı hücreli kanser yavaş büyür ancak çevre dokulara yayılım potansiyeli gösterir.Özellikle boyundaki lenf nodlarına , akciğere, beyne yayılım gösterebilir. Dudak ve çevresindeki iyileşmeyen yaralar yassı hücreli kanser için öncül olabilir. Bu nedenle bu şekilde ortaya çıkan bir lezyondan mutlaka biyopsi alınarak eğer yassı hücreli kanser bulguları tespit edilirse hemen tedaviye başlanmalıdır. Tümörün cerrahi olarak çıkarılması ve oluşan doku kaybının çevre dokularla onarımı gereklidir. Eğer boyun lenf nodlarına yayılım varsa boyun diseksiyonu gerekebilir veya boyna radyoterapi uygulanabilir. 

 

MALİGN MELANOM 

 

Deri tümörleri arasında en korkulan tür malign melanomdur. Genel olarak hızla iç organlara yayılan ve yaşamsal tehdit oluşturan bir tümördür. Nadir görülür ancak çok agresiftir. Genelde orta yaşlı bireylerde koyu renkli benler olarak ortaya çıkar. Sıklıkla yüz bölgesinde görülür ancak turnak, ayak tabanı, sinirim sistemi mukozası başta olmak üzere vücudun her yerinde ortaya çıkabilir. Tedavisinde tümörün etrafındaki 5 cm lik sağlam doku ile birlikte çıkarılması ve oluşan doku kaybının plastik cerrahi yöntemleri ile onarılması gereklidir, lenf nodları özel yöntemlerle kontrol edilir ve gerekirse onlarda ameliyatta çıkartılır.Sonrasında organ tutulumuna, lenf nodu yayılımına göre ek tedaviler gerekebilir.  Malign Melanom farklı şekillerde sınıflandırılsa da yaşam beklentisinde en önemli kriter tümörün derinliğidir. 

 

Deri lezyonları ile ilgili şikayetiniz varsa en yakın plastik cerrah veya dermatoloğa başvurunuz tüm kanserlerde olduğu gibi deri tümörlerinde de erken tanı çok önemlidir. 

Please reload

No posts published in this language yet
Once posts are published, you’ll see them here.
bottom of page