top of page

YÜZ KIRIKLARI ONARIMI

Yüz kırıkları trafik kazası, iş kazası, yüksekten düşme gibi yüksek enerjili travmalarda vücuttaki genel yaralanmaların bir parçası olarak , yumruk darbesi gibi basit travmalarda tek başına ortaya çıkabilir. Yüz bölgesinde ortaya çıkan kırıklar bulundukları bölgeye göre görme, çiğneme, konuşma fonksiyonlarında bozulmaya, estetik açıdan çökmelere, sinir hasarına bağlı hissizliğe neden olabilir. Bu nedenle kişinin genel durumu uygun olduğunda onarılmalıdırlar. Yaralanmaya bağlı ek sorunlar varsa önce onlar tedavi edilir kişinin hayati tehlikesi ortadan kalktığında yüz kırığı tedavisi yapılır. 

Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ'a Sorun

Teşekkürler! Mesaj gönderildi.

Yüz bölgesinde hangi kemikler bulunur?

Yüz bölgesinde alt çene ve üst çene kemikleri, burun kemiği, elmacık kemiği ilk olarak göze çarpar. Yüz kemikleri kafa kemikleri ile birleşerek  göz çukurunu , çene eklemini, burun tabanını oluştururlar. Bu kemikler içinde bulunan oluklardan veya deliklerden yüzün sinir ve damarları geçer. 

 

Yüz kırıklarında en çok hangi kemik etkilenir?

Yüz travmalarında en sık alt çene kemiği kırıklarına rastlanır, ancak burun kemiğinde kırık oluşan pek çok hastanın hastaneye başvurmadan kendiliğinden iyileşmeye bırakılan vakalar düşünülürse aslında burun kırıklarının daha yüksek olduğu sonucuna varılabilir.

Burun kemiği, alt çenenin köşe bölümü ve çene eklemine uzanan kısmı, göz çukurunun tabanı yüzün zayıf olan dolaysıyla düşük enerjili travmalarda bile kırılabilen kısımlarıdır. Alınan travmanın şiddetine göre birkaç kemikte birden kırık oluşabilir. 

 

Yüz kırıklarında tanı nasıl konulur?

Yüz kırıklarında ilk olarak hastanın genel durumu değerlendirilir. Hayati tehlike oluşturabilecek başka yaralanmalar varlığında öncelikle onların tedavisi yapılır. Genel yüz muayenesi yapılır, kemik kırıklarına eşlik edebilecek kesiler değerlendirilir. Görme ve göz hareketleri değerlendirilir, çene hareketleri, yüz mimikleri kontrol edilir. Yüz bölgesinde his kaybı olup olmadığına bakılır. Genellikle fizik muayene ile kırık olup olmadığı tespit edilir. Tanıyı kesileştirmek için yüz kemikleri röntgen veya tomografi ile değerlendirilir.

Yüz kırıkları tedavisi yapılır?

Yüz kırıklarında tedavi için öncelikle genel durumun tamamen iyileşmiş ve cerrahiye izin verecek duruma gelmiş olması beklenir. Bazen genel durumu iyi olan hastalarda göz çevresi veya ağız içi çok ödemli ise ödem azaldıktan sonra cerrahi planlaması yapılabilir. Göz çevresi için göz altı kirpik kenarından, saç içinden, kaş altından , çene için ağız içinden veya çene köşe bölgesinden kesiler yapılarak kırık olan kemiklere ulaşılır. Titanyum plaklar vida ile tespit edilerek kırıklar sabitlenir. Alt veya üst çeneyi ilgilendiren kırıklarda diş etinden tutturulan teller ile iki çene kemiği biribirine bağlanabilir. Bazı çene kırıklarında intermaksiller fiksasyon olarak adlandırılan bu tedavi tek başına yeterli olabilir. Kırıkların tedavisi kırığın yerine boyutuna ve tipine göre değişkenlik göstermektedir. 

Yüz kırıkları sonrasında iyileşme nasıl olmalıdır?

Yüz kırıkları ameliyatı sonrasında göz çevresi kırıklarında gerekirse göz iki gün kapalı tutulabilir. Çene bölgesi kırıklarında iyileşme tamamlanana kadar sulu sıvı yumuşak gıdalar ile beslenme sağlanır. Bir iki hafta içinde yüz bölgesindeki ödem geriler ama kemiklerin tam olarak iyileşmesi birkaç ayı bulabilir.

Yüz kırıkları kim tarafından onarılır?

Yüz kırıkları bu konuda yeterli eğitimi alarak uzmanlık vasfı kazanan Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanları tarafından uygulanmaktadır.

Yüz kırıkları sonrası oluşabilecek sorunlar nelerdir?

Bazı yüz kırıklarında yanak bölgesinde uyuşukluk olabilir ve ameliyattan sonra devam edebilir. Yüz bölgesinde şişlik olabilir. Çene işlevinde kısıtlılık olabilir. Plaklara bağlı enfeksiyon oluşabilir.

Please reload

bottom of page